Huolehdi jaksamisestasi, pärjää urallasi

Vaativa työ lain ja hallinnollisten tehtävien parissa vaatii veronsa. Yöunet saattavat jäädä lyhyiksi, ruokarytmi kärsiä ja rentoutumiseen varattu aika mennä vielä viimeisten työsähköpostien selailuun. Kun palautuminen unohtuu eikä keho saa lepoa, vaikeutuu päivittäiset askareet niin työssä, kotona kuin harrastustenkin parissa: unohduksia ja kömmähdyksiä sattuu useammin, emme jaksa innostua asioista tai keskittyä hetkeen. Kun työskentelemme lakialalla, ei tällaisiin virheisiin ole varaa, sillä käsissämme on ihmisten elämät ja tekemämme virheet vaikuttavat ratkaisevasti muiden ihmisten elämiin.

Jos sinusta tuntuu, että elämäntapasi kaipaisivat remonttia, aloita se tarkistamalla, että saat tarvittavat 8 tuntia unta yössä. Uni on kaiken lähtökohta ja usein jo tunnin pidempien yöunien nukkuminen vaikuttaa seuraavan päivän vireystasoon huomattavasti. Moni ei tajuakaan, miten paljon yöunet vaikuttavat, ennen kuin kokevat itse niiden vaikutuksen. Hiljennä työsähköposti, sinivalolaitteet ja ylimääräinen häly ja rauhoitu nukkumaan ajoissa. Voit vaikkapa lukea kirjaa, juoda teetä iittala mukista tai venytellä ennen sänkyyn menemistä.

Ruoka on toinen tärkeä tekijä, joka kiireisessä arjessa usein unohtuu. Kun käsillä on kiireinen tuomio tai muu projekti, ei ruokaa ehdi ajatella. Kun verensokeri pääsee laskemaan liian matalalle, ei mistään tule mitään. Kannattaa pitää huolta, että mukana on aina, lakituvassakin, välipalapatukka tai vaikkapa smoothie. Smoothien voi tehdä esimerkiksi obh nordica blenderin avulla jo kotona valmiiksi, ja se on helppo napata mukaan työpäivään.

Liikunnan vaikutustakaan ei sovi unohtaa. Liikunta vaikuttaa positiivisesti niin uneen kuin ruokahaluummekin. Liikuntaa kannattaa lisätä päivään pienissä erissä, ensin vaikkapa hyötyliikunnan ja työmatkakävelyn tai –