Palauttavan loman ABC

Kalenteriin merkitty loma saa perhoset tanssimaan vatsassa ja ajan muuttamaan rakennettaan. Toisaalta lomaan on enää kaksi kuukautta, toisaalta päivät eivät koskaan ole kuluneet yhtä hitaasti kuin silloin, kun loma lähestyy. Useimmilla suomalaisilla pisin lomapätkä ajoittuu kesäkuukausille, mutta myös muut lomat tulevat tarpeeseen ja katkaisevat työputken.

Lomalla ehtii tehdä asioita, joihin ei arjessa ole aikaa tai energiaa. Loma voi kuitenkin mennä suorittamisen puolelle, jos tekemistä kotona on paljon. Myös positiivinen innostuminen voi aiheuttaa stressiä, joten kaiken kivankin keskellä olisi hyvä vain rentoutua. Siihen auttaa maiseman vaihtaminen: se irrottaa työ- tai opiskeluarjen loma-arjesta ja nopeuttaa palautumista.

Toisille arjesta irrottautuminen pääsee kunnolla käyntiin vasta ulkomailla. Silloin lomareissu kannattaa varata heti loman alkuun, jotta lomalla ehtii muutakin. Myös kotimaan matkailu toimii hyvin arjen katkaisijana. Pääkaupunkiseudulta löytyy upeita hotelleja, esimerkiksi hotel fabian, joissa mieli saa liitää arjen yläpuolelle ja pysähtyä hetkeksi nauttimaan. 

Lomastressi on olemassa oleva ilmiö, josta moni kärsii mutta jota ei kuitenkaan laajemmin yhteiskunnassa tunnisteta. Jos loman alla kokee ahdistusta töissä tai kotona asioista, jotka ovat jääneet tekemättä tai siitä, miten loman aikana ehtii toteuttaa kaikki suunnitelmat, on hyvä pysähtyä hetkeksi miettimään omia odotuksia lomalta. Pelkkä oleminen voi tuntua vieraalta nykyihmisen kiireisessä elämässä, mutta lomalla on juuri sopiva hetki kokeilla vaikkapa tylsistymistä: mitä, jos et suunnittelisikaan seuraavalle päivälle mitään, vaan antaisit päivän näyttää, mite se eteesi tuo? 

Lomaa ei siis kannata liiaksi suunnitella vaan antaa mieluummin itsensä antautua loman vietäväksi ja katsoa, mitä tapahtuu! Silloin loma on kaikista palauttavin ja tulee tarpeeseen.