Huolehdi jaksamisestasi, pärjää urallasi

Joka päivä törmään sanaan prosessi. Kuulen usein puhuttavan, miten siihen pitää luoda prosessi ja ilman prosessia tämä ei toimi tai vaikka joku ei noudattanut prosessia. Mitä prosessi oikeastaan tarkoittaa ja miksi tuntuu ettei milloinkaan saada prosessia toimimaan ilman, että siihen pitää jatkuvasti palata uudelleen ja uudelleen? Tiedätkö sinä tarkkaan, mitä sana prosessi tarkoittaa?
Virallisesti sanottuna se on kehityskulkua, jonkin asian kehittymistä eteenpäin, tavoitteena tuottaa haluttu lopputulos. Insinööri termein sarja toisiinsa liittyviä tehtäviä, jotka yhdessä muuttavat sisääntulot ulostuloksi. Prosessin tehtävät taas ovat ihmisen, ympäristön tai koneen toteuttamia hyödyntäen erilaisia resursseja.
Prosessi on siis yksinkertaisuudessaan prosessiin liittyvien asioiden määrittelyä, muokkaamista tai ohjaamista, jotta saavutetaan haluttu lopputulos.
Ja näitä erilaisia prosesseja voi olla vaikka miten paljon avainprosessi, pääprosessi, keräilyprosessi, huoltoprosessi, suunnitteluprosessi ja tätä listaa voisi jatkaa vaikka, miten pitkään. Miksi sitten kuulee hyvin usein, että kyseinen prosessi ei toimi tai kyseistä prosessia tulisi muuttaa. Olen huomannut itsenikin käyttävän monesti samaa termiä kun jokin asia ei toimi. Onko oikeasti aina tarve muuttaa itse prosessia vai onko kyse jostain muusta? Olemmeko epäonnistuneet jos prosessi epäonnistuu vai mikä oikeasti on mennyt vikaan?
Jospa lähdetään ensin miettimään ihan yksinkertaista prosessia kuten tv:n katselu Tämähän on hyvin suoraviivainen prosessi, josta saamme halutun lopputuloksen ulos katselunautinnon. Prosessi alkaa siitä, että varmistamme ensin tarvittavat asiat saataville. Sohva, televisio ja huone. Ilman näitä luultavasti prosessi ei onnistu ja sama pätee kaikkeen muuhun, jos perustarpeet puuttuvat emme voi toteuttaa prosessia. Eli prosessin onnistumiseen tarvitaan ainakin perustarpeiden tehtävien tarkka määrittely. Tämän jälkeen prosessi on tehtävien tasaista suorittamista eli avaa televisio, istu sohvalle ja katsele. Toistamalla prosessia saamme useammin katselunautinnon.